2016. január 16., szombat

Krémlikőrös Crème Brûlée

Sajnos mostanában elég kevés időm jut arra, hogy sütögessek vagy főzőcskézzek, illetve, hogy ide feltegyem, amit készítek, de megpróbálok több időt szánni rá... Hátha sikerül. :) 
Mivel a születésnapomra, kaptam egy kis karamellizáló pisztolyt amit mindenképpen szerettem volna kipróbálni is, így arra gondoltam, hogy akkor legyen a hétvégi desszert Crème Brûlée. :) 
Igazából ez egy nagyon egyszerű kis édesség és gyorsan el is lehet vele készülni, így ha nincsen sok idő a desszertre, akkor remek választás tud lenni.



Hozzávalók:
6 db nagy tojásnak a sárgája
375 ml tejszín
1 vanília rúd kikapart magja
80 g cukor
6 evőkanál barna cukor
100 ml krémlikőr (tetszőleges, én narancsos-csokisat választottam)
6 db ramekin vagy kicsi hőálló tálka, amibe a krémet bele tesszük

Vegyünk elő egy kis lábast és a tejszínt tegyük bele a vanília magokkal együtt és forráspontig melegítsük. Közben a tojássárgáját verjük fel el a 80 g cukorral egy kézi habverővel. Ezek után a felforrt vaníliás tejszínt folyamatos keverés mellett öntsük bele a felvert tojássárgájás cukoros mixbe. Ezt szépen verjük fel majd a végén tegyük hozzá a krémlikőrt is, amivel párszor keverjük át az egészet. Picit hagyjuk hűlni, majd a legegyszerűbb ha ezután egy kiöntő edénybe tesszük az egészet, mert a saját munkánkat könnyítjük meg vele. :)  Adagoljuk bele a ramekinekbe a krémet, úgy hogy kb. 3/4-ig legyenek teli. 
Egy tepsibe sorakoztassuk fel a krémmel teli kis edényeket és öntsünk forró vizet alájuk, kb. úgy, hogy a víz az edények falának a feléig érjen fel. 130°C-os előmelegített sütőben kb. 30 percig süssük, vagy addig, amíg a krém meg nem szilárdul. Ha azt tapasztaljuk, hogy a krém túl gyorsan elszíneződik vagy buborékozni kezd, akkor azonnal kapcsoljuk le a sütőt.
Vegyük ki a tepsiből az edényeket és tegyük egy hideg tálcára. Hagyjuk teljesen kihűlni majd tegyük be a hűtőbe. 
Tálalás előtt szórjunk a tetejére barna cukrot, majd egy karamellizáló pisztollyal óvatosan karamellizáljuk a cukrot rajta, és készen is van. :) A karamellizáló pisztoly helyett a sütőbe is be lehet tenni pár percre grillezni, csak figyeljünk oda, hogy ne égjen meg a cukor a tetején. Kb. 3 perc :) Ilyenkor hagyjuk kihűlni és utána lehet fogyasztani. 

Ha tetszett, akkor likeolhatsz facebookon ezen a linken: Cake Island :)

XOXO

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése