2015. január 27., kedd

Rebarbarás-epres pite

Ezt a pitét egy kis Kuktával készítettem el. :) Már korábban is beszéltünk róla, hogy jó lenne, valamit együtt sütni, közben csajosan csacsogni, és borozgatni. Így most erre sort is kerítettünk, és biztosan meg fogjuk ismételni, mert nagyon jó volt, és a végeredmény isteni finom lett. :) Ügyesek voltunk. ;)
Az egész úgy indult, hogy Ő vett egy rebarbarás joghurtot, és kitalálta, hogy csináljunk rebarbarás sütit, aztán megindult a receptvadászat, és végül emellett a recept mellett döntöttünk. Korábban csináltam már pitét, de az almás volt, és nagyon finom lett, de annak a tésztájával egyáltalán nem voltam megelégedve, mert nagyon kemény volt, miután kihűlt a pite. Pont emiatt egy olyan receptet próbáltam keresni, ahol a tészta finom, omlós marad, de a tetején viszont ropogós lesz. Ezt a receptet sikerült is megtalálni, és biztos vagyok benne, hogy én a továbbiakban csak ezt fogom használni, ha pitét készítek. 
Egyébként nyárra tökéletes hűsítő desszert lehet ez a pite. ;)



Hozzávalók:

A tésztához:
280 g finomliszt
170 g vaj
1 csomag sütőpor
127 g krémsajt
3 ek növényi tejszín
1 ek almaecet
1 kávéskanál só
A töltelékhez:
400 g rebarbara
250 g eper
255 g cukor
30 g kukoricakeményítő
1 db citrom

Először a tésztát készítjük el, mégpedig úgy, hogy egy tálba kimérjük a lisztet, a sót, a sütőport, és a krémsajtot. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a kockára darabolt vajat, és homogén tésztát gyúrunk belőle. Ezek után mehet bele a tejszín és az almaecet, amit szintén eldolgozunk benne, és fóliába csomagolva fél órára mehet is a hűtőbe, vagy a fagyasztóba egy negyed órára.
Közben elkészítjük a tölteléket, mégpedig úgy, hogy a megtisztított, összevágott epret és rebarbarát egy tálba tesszük, hozzáadjuk a citrom levét és héját, a keményítőt, valamint a cukrot, és az egészet szépen elkeverjük.
Mikor a tészta már formázható, akkor 2/3-ad, 1/3-ad arányban kettévágjuk, és a nagyobb darabot lisztezett deszkán, vagy pedig fólia között kinyújtjuk, akkorára, hogy a formánkba elférjen. Beletesszük a tésztát, szépen eligazítjuk, hogy a forma peremén is mindenhova kerüljön tészta, az esetleges felesleget levágjuk róla, és az alját megszurkáljuk villával.  
Mehet a tésztába a töltelék. Kinyújtjuk a maradék tésztát is, és csíkokra vágjuk, és szépen a pite tetejére helyezzük. Ahhoz, hogy ilyen végeredményt érjünk el, itt egy kis segítség. ;) Vagy ha nem akarunk ezzel szórakozni, akkor simán csak a tetejére rakjuk a tésztát, és néhány helyen megszurkáljuk villával. A szélét eligazítjuk, hogy szép legyen.
A tészta tetejét megkenjünk tejszínnel, megszórjuk cukorral, és mehet is az előmelegített 175°C-os sütőbe kb. 85 percre. 
A sütit akkor lehet fogyasztani, mikor már teljesen kihűlt. 

Ha tetszett, akkor likeolhatsz facebookon ezen a linken: Cake Island :)

XOXO


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése