2015. május 31., vasárnap

Snickerdoodle, avagy a fahéjas keksz

Egyik nap internetezés közben jött velem szembe ez a keksz, mikor is elhatároztam, hogy mindenképpen megcsinálom, mivel a fahéjas dolgok nagy kedvenceim közé tartoznak. :)
Eredete szerint elvileg amerikai kekszről beszélhetünk, de van olyan álláspont is, miszerint Németország a szülőhazája ennek a kis keksznek. Mivel nagyon egyszerű, és semmiféle extra alapanyag nem szükséges hozzá, ezért nagyon gyorsan el tudjuk készíteni, és nem kell órákig a konyhában állni, hogy legyen valami házi sütemény a hétvégére. :) 
Ebből a receptből kb. 32 db kekszet lehet elkészíteni.



Hozzávalók:
226 g vaj
2 nagyobb tojás
337 g cukor
385 g liszt
2 teáskanál "cream of tartar" (borkő)
1 teáskanál sütőpor
0,5 kávéskanál só

3 evőkanál cukor
3 teáskanál fahéj


Első lépésben melegítsük elő a sütőt 175°C-ra. Egy tálba keverjük el a vajat, a tojást és a cukrot. Elvileg megteszi a robotgép is, de azt olvastam, hogy ha kézzel készítjük, akkor látszólagos különbség van a kekszek között, a robotgépeshez képest, de sajnos nekem ehhez most nem volt türelmem, szóval géppel elkevertem az összetevőket. :) 
Ezek után szitáljuk rá a lisztet, sütőport, cream of tartar-t, és a sót, szépen gyúrjuk tésztává, és fóliába tekerve tegyük be egy 15 percre a hűtőbe. 
Miközben a tészta a hűtőben pihen, egy kis tálkába tegyük bele a 3 kanál cukrot, és a fahéjat, majd alaposan keverjük össze. Miután kivettük a hűtőből a tésztát, kis 2,5-3 cm átmérőjű gombócokat formálunk belőle, amit szépen megforgatunk a fahéjas keverékben, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket (ne túl közel egymáshoz), és mehet is a sütőbe kb. 10-15 percre. Figyelni kell közben, mert mindenkinek máshogy süt a sütője. Amikor elkezd megrepedni a teteje, akkor ki is lehet venni, mert készen van. Aki kicsit ropogósabbra szeretné, az tovább hagyja bent 1-2 perccel, aki viszont puhábban szeretné, annak tökéletes a 8-10 perces sütési idő. 

Ha tetszett, akkor likeolhatsz facebookon ezen a linken: Cake Island :)

XOXO


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése