2015. július 20., hétfő

Karamellás madártej

Volt itthon egy csomó tej és egy csomó tojás, amit mielőbb el kellett használni, így jött az ötletelés, hogy mi legyen belőle. Nem sok idő kellett, mire jött is a válasz: "Madártej!" :) 
Gyorsan megvan, finom is meg ilyenek. :)



Hozzávalók:

1.5 l tej
48 g vaníliás cukor
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
5 ek cukor
4 db tojás
1 vanília rúd kikapart magja
karamell aroma



1,3 liter tejet a cukorral és a vaníliás cukor felével feltesszük főlni. Közben a tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéből és a vaníliás cukor másik feléből kemény habot varázsolunk belőle. A sárgáját a pudingporral és a maradék tejjel csomómentesre keverjük. Amikor elkezd forrni a tej, akkor szépen hozzáöntjük a sárgájás, pudingporos tejet, és sűrűre főzzük. Nyilván nem fog puding sűrűségűre főlni, mivel madártejről beszélünk, de sűrűsödni fog. Amikor már besűrűsödött, akkor ízlés szerint hozzáadjuk a karamell aromát vagy sem, és készen is van. :)
A fehérjét én kétféle módon szoktam elkészíteni. Az egyik, hogy magas falú tepsibe teszek forróvizet, és abba szaggatom a fehérjét és mindezt letakarom egy 10-15 percre, és készen is van. Gyönyörűen megfőlnek. :)
A másik verzió, ami gyorsabb, az úgy működik, hogy egy tányérra kiszaggatok kb. 5-6 galuskát, amit beteszek a mikróba maximumon 1 percre, és ennyi. :) 
Tálkákba adagolom, rászedem a galuskákat és mehet is a hűtőbe. Amint lehűlt, már lehet is fogyasztani. Csokit szoktam még reszelni a tetejére, mert szeretem. :)

Ha tetszett, akkor likeolhatsz facebookon ezen a linken: Cake Island :)

XOXO



2015. július 4., szombat

Citromos pite

Már egy ideje játszottam a gondolattal, hogy kellene, egy citromos pitét csinálni, és ma meg is csináltam. Nagy melegben tökéletes hűsítő. :) A fiúk szerint ez volt az eddigi legjobb pite, amit ettek. :) 




Hozzávalók:
A tésztához:
280 g finomliszt
170 g vaj
1 csomag sütőpor
127 g krémsajt
3 ek növényi tejszín
1 ek almaecet
1 kávéskanál só

A töltelékhez:
2 csapott evőkanál keményítő
100 g cukor
2 nagy citrom finomra reszelt héja
125 ml frissen facsart szűrt citromlé 
1 narancs kifacsart leve
85 g vaj (apróra vágva)
3 tojássárgája
1 egész tojás

A tojáshabhoz:
3 tojás fehérje
100 g cukor
1 kanál keményítő



Először a tésztát készítjük el, mégpedig úgy, hogy egy tálba kimérjük a lisztet, a sót, a sütőport, és a krémsajtot. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a kockára darabolt vajat, és homogén tésztát gyúrunk belőle. Ezek után mehet bele a tejszín és az almaecet, amit szintén eldolgozunk benne, és fóliába csomagolva fél órára mehet is a hűtőbe, vagy a fagyasztóba egy negyed órára.
Közben elkészítjük a tölteléket. Egy lábasba keverjük össze a keményítőt, cukrot, a citromhéjjat. Fokozatosan keverjük bele a citromlevet, közben pedig a kifacsart narancslevet hígítsuk fel 200 ml-re vízzel, majd ezt is szépen folyamatos kevergetés mellett adjuk a többihez. Közepes lángon folyamatos keveréssel szépen sűrűre főzzük, és amikor már "buborékozik", akkor vegyük le a tűzről, tegyük bele a vajat és addig keverjük, amíg az összes vaj el nem olvadt benne. Egy edénybe verjük fel a tojássárgákat és az egész tojást (nem kell nagyon), és adjuk a krémhez, miközben visszatesszük a tűzhelyre a lábast és folyamatos keveréssel még sűrűbbre főzzük, egészen addig, amíg már nem marad rajta a kézi habverőn a krém, vagyis lepottyan róla. Vegyük le a tűzről és tegyük félre. 
A tésztát kinyújtjuk és szépen a formába tesszük, úgy, hogy az oldalára is felérjen. A tésztát elősütjük kb. 40 perc alatt 175°C-on.
Ezalatt elkészítjük a tojáshabot. A tojásfehérjéket egy tálba tesszük és habverővel a cukor folyamatos adagolása mellett kemény habbá verjük, úgy, hogy közben a keményítőt is beleszórjuk. 
Amikor a pite elősült, akkor beleöntjük a tölteléket egy 10 percre betesszük a sütőbe, majd ezek után újra kivesszük a sütőből, és a tetejére halmozzuk a tojásfehérjehabot, és egy 20 percre mehet is vissza az egész. 
Ha letelt a sütési idő, akkor vegyük ki a sütőből a pitét, tegyük félre addig, amíg teljesen ki nem hűlt, és utána lehet szeletelni és fogyasztani, :D



Ha tetszett, akkor likeolhatsz facebookon ezen a linken: Cake Island :)

XOXO