2015. július 4., szombat

Citromos pite

Már egy ideje játszottam a gondolattal, hogy kellene, egy citromos pitét csinálni, és ma meg is csináltam. Nagy melegben tökéletes hűsítő. :) A fiúk szerint ez volt az eddigi legjobb pite, amit ettek. :) 




Hozzávalók:
A tésztához:
280 g finomliszt
170 g vaj
1 csomag sütőpor
127 g krémsajt
3 ek növényi tejszín
1 ek almaecet
1 kávéskanál só

A töltelékhez:
2 csapott evőkanál keményítő
100 g cukor
2 nagy citrom finomra reszelt héja
125 ml frissen facsart szűrt citromlé 
1 narancs kifacsart leve
85 g vaj (apróra vágva)
3 tojássárgája
1 egész tojás

A tojáshabhoz:
3 tojás fehérje
100 g cukor
1 kanál keményítő



Először a tésztát készítjük el, mégpedig úgy, hogy egy tálba kimérjük a lisztet, a sót, a sütőport, és a krémsajtot. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a kockára darabolt vajat, és homogén tésztát gyúrunk belőle. Ezek után mehet bele a tejszín és az almaecet, amit szintén eldolgozunk benne, és fóliába csomagolva fél órára mehet is a hűtőbe, vagy a fagyasztóba egy negyed órára.
Közben elkészítjük a tölteléket. Egy lábasba keverjük össze a keményítőt, cukrot, a citromhéjjat. Fokozatosan keverjük bele a citromlevet, közben pedig a kifacsart narancslevet hígítsuk fel 200 ml-re vízzel, majd ezt is szépen folyamatos kevergetés mellett adjuk a többihez. Közepes lángon folyamatos keveréssel szépen sűrűre főzzük, és amikor már "buborékozik", akkor vegyük le a tűzről, tegyük bele a vajat és addig keverjük, amíg az összes vaj el nem olvadt benne. Egy edénybe verjük fel a tojássárgákat és az egész tojást (nem kell nagyon), és adjuk a krémhez, miközben visszatesszük a tűzhelyre a lábast és folyamatos keveréssel még sűrűbbre főzzük, egészen addig, amíg már nem marad rajta a kézi habverőn a krém, vagyis lepottyan róla. Vegyük le a tűzről és tegyük félre. 
A tésztát kinyújtjuk és szépen a formába tesszük, úgy, hogy az oldalára is felérjen. A tésztát elősütjük kb. 40 perc alatt 175°C-on.
Ezalatt elkészítjük a tojáshabot. A tojásfehérjéket egy tálba tesszük és habverővel a cukor folyamatos adagolása mellett kemény habbá verjük, úgy, hogy közben a keményítőt is beleszórjuk. 
Amikor a pite elősült, akkor beleöntjük a tölteléket egy 10 percre betesszük a sütőbe, majd ezek után újra kivesszük a sütőből, és a tetejére halmozzuk a tojásfehérjehabot, és egy 20 percre mehet is vissza az egész. 
Ha letelt a sütési idő, akkor vegyük ki a sütőből a pitét, tegyük félre addig, amíg teljesen ki nem hűlt, és utána lehet szeletelni és fogyasztani, :D



Ha tetszett, akkor likeolhatsz facebookon ezen a linken: Cake Island :)

XOXO




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése