2014. november 25., kedd

Cake pop

Avagy a sütinyalóka mikéntje :)


Amikor először találkoztam ezzel a süteménnyel, már akkor nagyon megtetszett, mivel a díszítésnek csakis a képzelőerőnk szab határt. Hihetetlen, hogy egyszerre, mennyire egyszerű, elegáns, vicces, érdekes tud lenni. 
Rengeteg alkalomra el tudom képzelni ezt a süteményt. Igazából minden csak a kivitelezésen múlik. Aprólékosan kidolgozott részletektől egészen a legegyszerűbb technikákig. 
Az eredeti célja ezeknek a golyócskáknak az volt, hogy a megmaradt süteménydarabokat felhasználjuk és ne kidobjuk. Aztán ez annyira jól sikerült, hogy egy önálló sütemény kerekedett ki belőle. Itt Angliában a legtöbb sütemény már félkész, vagy kész, vagy porból van, amit 10 perc alatt el lehet készíteni. 
Nincsen konkrét recept. :) Gyakorlatilag itt is a képzelőerő szab csak határt a különféle variációknak. Alapvetően amiből tortát lehet készíteni, abból cake pop-ot is. Eredetileg a külföldi oldalakon, amiket eddig olvastam, mindenhol úgy állítják elő a sütinyalókákat, hogy vesznek egy doboz piskótaport illetve egy doboz használatra kész krémet, majd megsütik a piskótát, és belekeverik a krémet, és voilá, készen van a cake pop. Én ennél egy picit szerettem volna kreatívabb lenni, és nem a porból megcsinálni, úgyhogy úgy döntöttem, hogy magam sütök piskótát és készítem el a nyalókákat. 

Amennyiben szeretnél sütinyalókát készíteni, az alábbiakra lesz szükséged:

-nyalókapálcika
-már előre megsütött piskóta
-krém, amivel a piskótát összegyúrod
-csoki a bevonáshoz 
-szórócukor a díszítéshez

Első lépésben a piskótát apró darabokra kell morzsolni.


Legegyszerűbb ehhez egy aprítógép, legalábbis én azt használom, mert azzal sokkal gyorsabb. 




Ha ezzel megvagy, akkor össze kell keverni a krémmel a piskótát. Szakaszosan adagold a piskótához a krémet, mert itt az állagra nagyon kell figyelni. 



Akkor jó az állaga, ha megpróbálod, és tudsz belőle egy szép kis golyócskát gyúrni, anélkül, hogy morzsálódna, vagy elfolyna a kezedben. 


Ha az állagát jónak ítéled, akkor jöhet a következő fázis, amikor is egy tálcára sütőpapírt helyezel, és ráhelyezed a kis golyókat. 



Ha megvagy a golyókkal, akkor mehet be a hűtőbe, legalább egy órára. Erre azért van szükség, hogy szépen megszilárduljon a golyó. 
Ha letelt a pihentetésre szánt idő, akkor szükség van egy kis olvasztott csokira, valamint a pálcikákra. Kivesszük a hűtőből a golyókat, a pálcikát belemártjuk az olvasztott csokiba, és ezt beleszúrjuk a golyóba. A pálcikát kb. a golyó feléig nyomjuk bele, és ne tovább, mert különben meg fog repedni a golyó. Ezt minden golyóval megcsináljuk és mehet vissza a hűtőbe legalább egy negyed órára. 




Most jön az izgalmas rész :) A díszítés :) 
Kivesszük a golyókat a hűtőből. Közben előkészítettünk mindent, ami szükséges a díszítéshez (a csoki felolvasztva, a szórócukrok).
Saját tapasztalatom alapján mondom, hogy nem mindegy, hogy milyen csokit veszünk. Én az erre kitalált csokipasztillát javaslom és használom. Igaz, drágább, mint a sima bevonó, de szerintem megéri. Próbálkoztam a hagyományos bevonóval, de nekem az nem vált be, mert lefolyik a golyóról és nagyon sok idő, mire megszilárdul. 
Szóval, a hűtőből kivett golyókat egyesével szépen belemártjuk a felolvasztott csokiba. Fontos, hogy inkább nagyobb mennyiségű csokit olvasszunk meg, mint amennyire szükségünk van, hogy szépen egyenletesen lehessen csokifürdőt adni a golyócskáknak. A megmaradt csokit el lehet tenni, és újra fel lehet használni. ;) 
A golyót teljesen mártsuk bele a csokiba, majd ha mindenhol befedte a golyót a csokoládé, akkor óvatosan csöpögtessük le a felesleget róla, és azonnal szórjuk meg a szórócukorral a csokiba mártott golyókat. Ezek után szúrjuk bele egy hugarocell darabba és várjuk meg míg megszilárdul a csoki. Tádáááám :)






A kész golyókat nem kell hűtőben tartani, elég, ha hűvös helyre tesszük őket, és lehetőleg ne érje napfény a tárolás alatt. Akár 1,5 hétig is eltarthatóak, bár nem hiszem, hogy megmaradna addig :D

Ha tetszett, akkor likeolhatsz facebookon ezen a linken: Cake Island :) 

XOXO



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése