2014. november 25., kedd

Kit-kat torta

Ezt a tortát már régóta szerettem volna elkészíteni, de sosem volt úgy rá igazán alkalmam, de aztán eljött a nap, amikor mégis. :)
Egy kedves ismerősöm születésnapjára készítettem el, és a visszajelzések alapján nagyon tetszett mindenkinek, mind külsőre, mind pedig ízre. 
Nagyon könnyű elkészíteni, és a díszítés sem bonyolult, viszont annál mutatósabb. 
Igazából a tészta és a krém mindenkinek a saját ízlése szerint készíthető, mivel leginkább a díszítés a hangsúlyosabb. (26 cm átmérőjű tortaformát használtam). A tészta alapreceptet és a krém alapreceptjét egyaránt Nassolda oldalán találtam, amit némi módosításokkal használtam fel :) 























Hozzávalók:

Tésztához:
200 g cukor
40 g kakaópor
310 g liszt
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
4 tojás
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
vanília aroma/esszencia ízlés szerint
80 g cukor a habba

A krémhez:
2 tojás
4 evőkanál liszt
4 dl tej
20 dkg margarin
14 dkg porcukor
vanília aroma/esszencia vagy egy vanília rúd magjai (ízlés szerint)
1 citrom reszelt héja
Smarties ízlés szerint

A díszítéshez:
Kit-kat
M&M
Smarties


Elkészítés:

4 db tálra lesz szükség a tészta elkészítéséhez.

  1. tálban a tojásfehérje egy csipet sóval, és néhány csepp citromlével.
  2. tálban liszt, sütőpor és kakaó egyvelege 
  3. tálban a cukor, tej, olaj, tojássárga, narancshéj, citromhéj
  4. tálban a 80 g cukor, ami a tojásfehérje habba szükséges
Első lépés, hogy a tojásfehérjét elkezdjük felverni, majd a cukor hozzáadása után kemény habbá verjük. 
Ezek után elkeverjük a cukros, tojássárgás keverékünket is. Én mixerrel kevertem kb egy fél percig. Majd erre rászitáljuk a lisztes keveréket, és alaposan elkeverjük. 
Amikor már homogén a tészta, akkor a kemény habbá vert tojásfehérjéből két kanálnyit teszünk bele, majd ezzel is elkeverjük. Erre azért van szükség, hogy kicsit fellazítsuk a tésztát. Néhányszor ezt a műveletet megismételjük, majd beletesszük az összes habot. Jól elkeverjük az edényben a tésztát, úgy, hogy az edény oldaláról is leszedjük az ottragadt tésztát egy szilikonos spatula segítségével. 
Egy 26 cm átmérőjű torta formának az alját kibéleljük sütőpapírral, majd ebbe öntjük a tésztát. A spatula segítségével egyenletessé tesszük a tészta tetejét, és mehet is a sütőbe. 175 °C-on süssük meg szép egyenletes színűre kb. 35 percig. 
Mielőtt kivesszük a sütőből végezzünk tűpróbát! Amikor teljesen kihűlt a piskóta, akkor lehet szeletelni. 

A krémet úgy készítjük el, hogy először a lisztet a tejjel jól elkeverjük, beletesszük a vanília aromát/esszenciát vagy a magokat, attól függően, hogy melyiket használjuk, majd mindezt sűrűre főzzük. Miután besűrűsödött, hagyjuk kihűlni, úgy, hogy celofánnal közvetlenül letakarjuk, hogy ne "bőrösödjön". Ha kihűlt, akkor kikeverjük a margarint a porcukorral, és utána alaposan elkeverjük a kihűlt sűrű krémmel. Majd ezek után belekeverjük 1 citrom reszelt héját, és az előzőleg összetört Smarties darabokat.

Ha megvagyunk a krémmel és a piskótával is, akkor a piskótát 3 felé vágjuk. Mivel nekem nincsen tortavágóm, ezért kenyérszeletelővel szokta lapokra vágni, nekem azzal a legegyszerűbb. Betöltjük a piskótát a krémmel, majd a tetejét is megkenjük, illetve a torta oldalát is a krémmel.

Ezek után jöhet a díszítés. Egyszerűen körberakjuk kit-kattal a tortát, amit érdemes gumikesztyűben csinálni, hogy az ujjunk ne hagyjon nyomot a csokin. Nekem a csokiból le kellett törnöm kb, egy fél cm-et, hogy ne legyen túl magas a tortához képest.
Majd a tetejére öntjük a Smarties és M&M-s csokikákat.

Ha tetszett, akkor likeolhatsz facebookon ezen a linken: Cake Island :)

XOXO



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése