2014. november 27., csütörtök

Puha mézeskalács

Jelen pillanatban aktuális a sütemény, mert nemsokára itt a karácsony. 
Igazából még sohasem csináltam mézeskalácsot, de idén elérkezett az idő, hogy kipróbáljam, hogy vajon megy-e. :) 


Nem fára díszítésnek készültek ezek a mézeskalácsok, hanem fogyasztásra. Szerencsére annyira jól sikerült, hogy 2 napig sem bírta ki a sütemény :) 
Azóta már még egy adag tészta pihen hűvös helyen, és várja, hogy megsüssem :) 
Szerintem nagyon egyszerű elkészíteni, gyorsan megvan, ha a pihentetési időt leszámoljuk a teljes készítési folyamatból. A tésztát kb. 10 perc alatt össze lehet dobni. :) 
A díszítéssel több idő megy el, mint az egész folyamattal. :) Kezdő lévén még nem ment minden rutinosan, de szerintem ahhoz képest, hogy először csináltam, szépek lettek. Persze van még mit javítani :)


Hozzávalók:

A tésztához
100 g margarin
120 g cukor
250 g méz
500 g finomliszt
2 csomag sütőpor
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 teáskanál őrölt fahéj
2 teáskanál őrölt gyömbér
2 teáskanál őrölt szegfűszeg
2 teáskanál őrölt szerecsendió
2 citrom reszelt héja
2 narancs reszelt héja
2 db tojás

A díszítéshez
120 g porcukor
1 db tojásfehérje

Az elkészítésnek gyakorlatilag 2 fázisa van. Azzal kezdjük, hogy egy kis lábasba kimérjük a vajat valamint a mézet, és kis lángon felolvasztjuk. Amikor a margarin teljesen elvegyült a mézzel, az egész lábast egy hideg vízfürdőbe tesszük.
Amíg a mézes keverék hűl, egy másik edénybe összekeverjük a száraz hozzávalókat (cukor, liszt, sütőpor, szódabikarbóna, fűszerek, citromhéj, narancshéj). Lehet egyébként mézes fűszerkeveréket is használni, ehhez az adaghoz egy csomag szükséges. 
A kihűlt mézes margarinhoz hozzáteszünk 2 egész tojást, amit elkeverünk benne, majd ezt az egészet a lisztes keverékhez adjuk, és tésztává gyúrjuk. 
A tésztát legalább 6 órán át hűvös helyen pihentetjük, de az a legjobb, ha egy éjszakát állni hagyjuk. Nekem erre nem volt időm sajnos, így nálam 5-6 órát pihent a tészta. :) 


Ezek után szépen egy lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, úgy hogy a nyújtófát is belisztezzük, hogy ne ragadjon rá a tészta. Kb. 3 mm vastagra próbáljuk kinyújtani, az az ideális. 
Formákkal kiszaggatjuk a tésztát, egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 8-10 percig sütjük, de inkább 8 percig, és nem tovább! Ez nyilván sütőfüggő, meg az is számít, hogy mennyire vastagra nyújtjuk a tésztát. Érdemes azért sütés utolsó perceiben figyelni, és ha úgy ítéljük meg, hogy jó, akkor kivenni.  Ez nagyon fontos, mert ha túlsütjük, akkor nem lesz puha a mézeskalácsunk. 
Ha készen vannak, akkor megvárjuk míg kihűl és lehet is díszíteni őket. A mázhoz felverjük a tojásfehérjét kemény habbá, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a cukrot. Ezt a mázat egy zacskóba, vagy habzsákba töltjük, és indulhat is a kreatív része a dolognak. :) 




A mázat ételfestékkel lehet színezni, így nem csak fehér színnel tudunk dolgozni, hanem bármilyen másfajtával is.

A legjobb, ha egy éjszakát még állni hagyjuk, de egyébként sütés után kiválóan alkalmas fogyasztásra. :)

Aki szereti a diót, az nyugodtan tegyen darált diót a tésztába. aminek a mennyiségét le kell számolni a liszt mennyiségéből, vagyis annyival kevesebb liszt kerüljön a tésztába, mint amennyi darált diót teszünk bele.

Ha tetszett, akkor likeolhatsz facebookon ezen a linken: Cake Island :)

XOXO



Recept forrása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése