2014. december 19., péntek

Piskóta receptek

Mivel minden torába, amit készítek előszeretettel használom a Nassolda oldalán talált receptet, ami eredetileg a Kiskukta oldaláról került oda, ezért itt leírom őket, mert nem szeretném minden egyes tortánál leírni ugyanazt. :) Nagyszerű receptek, és nagyon köszönöm a Kiskuktának, hogy megosztotta a nagyvilággal, mert ezzel a recepttel eszméletlen jó piskótát lehet készíteni.:)



OLAJOS PISKÓTA

1 tojásos (kb. 14-15 cm átmérőjű) (sütési idő kb. 10 perc)
50 g cukor + 20 g a habba
90 g liszt
37 ml tej
37 ml olaj
1 tojás
1/4 csomag sütőpor

2 tojásos (kb. 18 cm átmérőjű) (sütési idő: kb. 20 perc)
100 g cukor + 40 g a habba
175 g liszt
75 ml olaj
75 ml tej
2 tojás
1/2 cs sütőpor

3 tojásos (kb. 20-22 cm átmérőjű) (sütési idő: kb. 30 perc)
150 g cukor + 60 g a habba
263 g liszt
1,15 dl tej
1,15 dl olaj
3 tojás
3/4 cs sütőpor

4 tojásos (kb. 24-26 cm átmérőjű) (sütési idő: kb. 40 perc)
200 g cukor + 80 g a habba
350 g liszt
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
4 tojás
1 cs sütőpor

5 tojásos (kb. 28 cm átmérőjű) (sütési idő: kb. 50 perc)
250 g cukor + 100 g a habba
437 g liszt
187 ml tej
187 ml olaj
5 tojás
1 és 1/4 cs sütőpor

Ha kakaósat készítek, akkor ahány tojás annyi csapott evőkanál (vagy 10 g) kakaó, de a kakaó mennyiségét leszámolom a liszt mennyiségéből.

Ha diósat, akkor 3 tojásos esetén 100 g diót forgatok bele a vége felé, még a hab előtt, vagy párhuzamosan a habbal egyszerre.
Először is kimérek mindent, egyik edényben a lisztet a sütőporral (kakaós esetén a kakaó is), másik edényben a cukor tej, olaj, tojássárga, harmadik edény a tojásfehérje csipet sóval, pár csepp citromlével, és van egy negyedik edény is, abba pedig cukor van amit a habba szánok.
Mindig a tojásfehérjével kezdem, felverem, majd hozzáadom a cukort, és kemény habbá verem az egészet.

Utána elkeverem a tejet, olajat, tojássárgát és a cukort, csak annyira, hogy elvegyüljön.
Rászitálom a sütőporos lisztet (kakaós esetén a kakaós sütőporos lisztet), elkeverjük alaposan.
Teszek a felvert tojáshabból vagy két kanálnyit a masszához, és egy kézi habverővel elkavarom benne, azaz fellazítom a sárga masszát.
Párszor ezt megismételem, majd beleteszem az összes habot és simára keverem. Arra figyeljünk, hogy az edény oldaláról is alaposan leszedjük a sárga masszát, ezt egy nagyobb kanállal, hab kártyával, szilikonos keverőlapáttal könnyen megtudjuk oldani. Ha ez elmarad, és nem egyenletesen oszlik el benne a tojáshab, akkor itt ott tömöttebb lesz a lapunk.
Ezután tortaformába/tortagyűrűbe tesszük, aminek csak az alján legyen papír, oldala maradjon szabad. A forma oldalára húzogassuk kicsit fel a tésztát, így sülés közben jobban tud kapaszkodni , egyenletesebb lesz a végeredmény.
175 fokon süssük, míg szép színt nem kap, biztonság kedvéjért végezhetünk tűpróbát is. Sőt, kötelező is, mert nyilván attól függ a sütési idő, hogy milyen sütőformát használunk, és persze a sütőnk erősségén is sok minden múlik. 
Akkor vágjuk lapokra, amikor teljesen kihűlt!

Ha tetszett, akkor likeolhatsz facebookon ezen a linken: Cake Island :)

XOXO


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése