2014. december 8., hétfő

Starbucks mézeskalács latte

Az egész Spanyolországban kezdődött. :) Nem vicc :) Amikor már kellőképpen szomjaztunk valami kávéra vagy olyan italra, amiben van egy kis koffein, mert a reggeli korán kelés nem mindenkinek tesz jót, akkor "teljesen véletlenül" szembe jött velünk a Starbucks, úgyhogy gyorsan be is mentünk, hogy igyunk egy jó kis kávét. Mikor beértünk megláttam a mézeskalács latte-t a kínálatban, és már nem is volt kérdés, hogy mit fogok rendelni. Hát nem bántam meg, egyáltalán... Sőőőt... :) Egyébként is nagy kávé rajongó vagyok, szóval nekem jöhet mindenféle kávé, mert mindegyiket imádom. 
Mivel nem egy olcsó dolog minden nap Starbucks-ba járni a kávéért, ezért kellett egy alternatíva, hogy pótolni tudjam a mézeskalács latte hiányomat. Így hát készítettem itthon :)



Hozzávalók:
A sziruphoz (kb. 15-20 adag):
2 bögre víz
1,5 bögre cukor
2,5 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj
0,5 teáskanál őrölt szegfűszeg
pici őrölt szerecsendió
1 teáskanál vanília kivonat

Tejeskávéhoz (1 adag):
0,5 bögre kávé
1 bögre forralt tej

Tetejére:
tejszínhab
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg

Először elkészítjük a mézeskalács szirupot. A szirup nem egy bögrére való latte-ra kell, hanem sokra. :)  Annak pedig annyi a menete, hogy egy lábasba tesszük a vizet, a cukrot, a gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót, vanília kivonatot. Felforraljuk, majd ha már forr, akkor lejjebb vesszük alatta a lángot, és kb. 15 percig fedő nélkül még "főzzük". 15 perc után vegyük le a tűzről, és tegyünk rá egy fedőt, így hagyjuk állni amíg elkészítjük a többi részét a latte-nak. Amennyiben van gőzölős kávéfőzőnk, az a legegyszerűbb, mert akkor lefőzzük a kávét, és meggőzöljük a tejet. De amennyiben nincsen, akkor vagy mikróban megmelegítjük a tejet, vagy pedig a gáztűzhelyen melegítjük, közben pedig lefőzzük a kávét.
Vegyünk egy nagy bögrét, (nagyobbat, mint amekkora a mérő bögrénk, a legjobb az 5dl-es bögre) amibe tegyünk egy fél bögre kávét, egy negyed bögre szirupot, és egy bögre forralt tejet. Tetejére tegyünk tejszínhabot, és szórjunk rá fahéjat és szegfűszeget. Nem kell a fent leírt adaghoz ragaszkodni, amennyiben nincs ilyen nagy bögrénk, csak kisebb, akkor tegyünk a bögrébe kávét, amennyi jól esik, majd tejet, annyit, hogy majdnem teli legyen a bögre, de azért mégsem, majd pedig öntsünk bele szirupot, és kóstolgassuk, mikor felel meg nekünk a leginkább. :)
Ez a mennyiség nem 1 vagy 2 bögre latte készítésére elég, hanem sokkal többre. A szirupot el lehet tenni, és amikor kedvünk tartja, akkor elővenni, és már csak tejet kell melegíteni és kávét főzni. :)

Ha tetszett, akkor likeolhatsz facebookon ezen a linken: Cake Island :)

XOXO

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése