2015. május 31., vasárnap

Snickerdoodle, avagy a fahéjas keksz

Egyik nap internetezés közben jött velem szembe ez a keksz, mikor is elhatároztam, hogy mindenképpen megcsinálom, mivel a fahéjas dolgok nagy kedvenceim közé tartoznak. :)
Eredete szerint elvileg amerikai kekszről beszélhetünk, de van olyan álláspont is, miszerint Németország a szülőhazája ennek a kis keksznek. Mivel nagyon egyszerű, és semmiféle extra alapanyag nem szükséges hozzá, ezért nagyon gyorsan el tudjuk készíteni, és nem kell órákig a konyhában állni, hogy legyen valami házi sütemény a hétvégére. :) 
Ebből a receptből kb. 32 db kekszet lehet elkészíteni.



Hozzávalók:
226 g vaj
2 nagyobb tojás
337 g cukor
385 g liszt
2 teáskanál "cream of tartar" (borkő)
1 teáskanál sütőpor
0,5 kávéskanál só

3 evőkanál cukor
3 teáskanál fahéj


Első lépésben melegítsük elő a sütőt 175°C-ra. Egy tálba keverjük el a vajat, a tojást és a cukrot. Elvileg megteszi a robotgép is, de azt olvastam, hogy ha kézzel készítjük, akkor látszólagos különbség van a kekszek között, a robotgépeshez képest, de sajnos nekem ehhez most nem volt türelmem, szóval géppel elkevertem az összetevőket. :) 
Ezek után szitáljuk rá a lisztet, sütőport, cream of tartar-t, és a sót, szépen gyúrjuk tésztává, és fóliába tekerve tegyük be egy 15 percre a hűtőbe. 
Miközben a tészta a hűtőben pihen, egy kis tálkába tegyük bele a 3 kanál cukrot, és a fahéjat, majd alaposan keverjük össze. Miután kivettük a hűtőből a tésztát, kis 2,5-3 cm átmérőjű gombócokat formálunk belőle, amit szépen megforgatunk a fahéjas keverékben, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket (ne túl közel egymáshoz), és mehet is a sütőbe kb. 10-15 percre. Figyelni kell közben, mert mindenkinek máshogy süt a sütője. Amikor elkezd megrepedni a teteje, akkor ki is lehet venni, mert készen van. Aki kicsit ropogósabbra szeretné, az tovább hagyja bent 1-2 perccel, aki viszont puhábban szeretné, annak tökéletes a 8-10 perces sütési idő. 

Ha tetszett, akkor likeolhatsz facebookon ezen a linken: Cake Island :)

XOXO


2015. május 27., szerda

Minion torta

És igen, eljött ez a nap is. :) Már nagyon régóta szerettem volna egy Minion tortát készíteni, mert odáig meg vissza vagyok az animációs filmért és annak minden szereplőéért is. :) Aztán az egyik barátnőm párja felhívott és megkérdezte, hogy elkészítenék-e nekik egy Minion tortát. Hát nyilván, hogy igen volt a válasz. Első körben nem 3D-s tortára gondoltak, de sikerült rábeszélni őket a 3D-re (sokat nem kellett győzködni :D). És igen, ez lett hivatalosan is a kedvenc tortám azok közül, amiket eddig elkészítettem. :D :D Annyira cukiiiiii <3 :D



A belseje pedig barackos-túrókrémmel volt töltve. :) 

Imádták!! :) Nem túlzok. :) Nagyon tetszett a külső és a belső is mindenkinek!! :)

Ha tetszett, akkor likeolhatsz facebookon ezen a linken: Cake Island :)

XOXO



2015. május 24., vasárnap

Liliom cukorvirágok

Már nem most készültek, de még nem tettem fel ide őket. :) Életem első cukorvirágai. Nem mondom, hogy tökéletes, mert látom a hibákat, de elsőre szerintem nagyon jól sikerültek. :) 
Nem csináltam step by step képeket, mert éjszaka álltam neki és már nagyon-nagyon késő volt, mire végeztem, de majd legközelebb. :)
Nem mondom, hogy könnyű, de azt sem mondom, hogy annyira nehéz lenne. Igazából türelem kell hozzá, viszont abból jó sok. :)) 


Ha tetszett, akkor likeolhatsz facebookon ezen a linken: Cake Island :)

XOXO



2015. május 23., szombat

Pringles torta

Életem legnehezebb tortája. Röviden. :) Ez volt az a torta, amivel a legtöbbet dolgoztam, mióta tortákat készítek. Valahogy sehogy sem úgy akartak összejönni a dolgok, ahogyan én azt terveztem. A betöltés sem ment egyszerűen, a torta elég billegős volt, és mire sikerült megoldanom mindent, addigra már készen akartam lenni a burkolással és a díszítéssel is. De hát nem így történt... :) Megesik az ilyen, és ebből tanulok én is. :)



Ami a krémet illeti, vaníliás krémmel volt betöltve, amibe friss eper is került, illetve eperöntetet is tettem bele. :) Minden visszajelzés pozitív volt a tortával kapcsolatosan, mind ízre, mind pedig küllemre. :)
A krém receptjét Szofika oldalán találtam. Nagyon ígéretesnek tűnt, úgyhogy ezt készítettem el, és nem csalódtam. 

Tejszínes főzött vaníliakrém

Hozzávalók:
6 tojássárgája
7 evőkanál cukor
2 kiskanál vanília esszencia
6 dl tej
7 dkg főzős vanília ízű pudingpor
4 dl tejszín (magas zsírtartalmú)

A tejszínhabot kemény habbá verjük és félretesszük. A tojássárgákat a cukorral, pici tejjel, keményítővel habosra keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd félrehúzzuk. A tojássárgás keveréket a tejhez öntjük, visszatesszük a tűzre és kézi habverővel folyamatosan kevergetve, kis lángon puding sűrűségűre főzzük.
Hideg vízzel teli lábasban kihűtjük, majd átmixeljük az egészet, hogy csomómentes legyen.Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot és felhasználásig hűtőbe tesszük. 

Ha tetszett, akkor likeolhatsz facebookon ezen a linken: Cake Island :)

XOXO




2015. május 10., vasárnap

Rákóczi túrós

Valami túrós sütit akartam enni, és már régóta szemeztem a Rákóczi túróssal, de valahogy ha túrót vettem, sohasem azt készítettem belőle, de most ez másképp alakult. :)
A nassoló oldalán találtam is egy nagyon jó receptet, úgyhogy annak alapján neki is indultam a feladatnak. :)



Hozzávalók:

Tésztához
25 dkg liszt
12 dkg puha margarin
6 dkg kristálycukor
1 dl tejföl
2 tojássárgája
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
reszelt citromhéj

Töltelékhez
50 dkg tehéntúró
15 dkg cukor
3 tojássárgája
2 dl tejföl
5 dkg zsemlemorzsa
reszelt citromhéj
2 tojásfehérje
mazsola (már annak, aki szereti)

Tetejére:
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
baracklekvár



A tészta hozzávalóit egy tálban összegyúrjuk, és letakarva 1 órára a hűtőbe tesszük.
Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük (2 db). A töltelékhez a túrót áttörjük, a többi hozzávalót is belekeverjük, legvégül a tojásfehérje felvert habját is.
Egy kb. 25×35 centis tepsit kivajazunk, belenyújtjuk a tésztát, kb. 15 percig 180°C-on elősütjük.
Ezután a túrókrémet rákenjük és visszatoljuk a tepsit kb. 30 percre.
A tojásfehérjét (3 db) a porcukorral habbá verjük, berácsozzuk a tetejét és még 15 percre visszatesszük a sütőbe. A még meleg rácsok közé vagy a rácsokra baracklekvárt nyomunk.
Miután kihűlt, felszeleteljük.

Ha tetszett, akkor likeolhatsz facebookon ezen a linken: Cake Island :)

XOXO



2015. május 9., szombat

A bevont torta "hibái"

Most egy újabb segítség következik. :) Én minden tortámat fondant-al vonom be, nem pedig marcipánnal, ahogy ez otthon szokás. Sokkal jobban szeretek ezzel az anyaggal dolgozni, és számomra könnyebb is, de sajnos ilyenkor is vannak olyan hibák, amik elkerülhetetlenek. 
Egy tortát beburkolni nem minden esetben könnyű, sőt, van, hogy kifejezetten sokat kell vele bajlódni, és közben repedhet, szakadhat, véletlenül belekaphatunk az anyagba és még sok hasonló. Van, hogy teljesen újra kell burkolni a tortát, mert menthetetlenül el lett rontva a burkolás, de van, hogy elég csak egy kis trükköt alkalmazni a hiba javítására. :) 


Ezt a segítséget nagyon hasznosnak ítéltem meg, így megosztom Veletek is.  :)

Szóval a fenti képen látható kis hibák szerintem mindenkinek ismerősek, aki burkolt már tortát életében. :) Van, hogy olyan díszítés kerül a tortára, hogy az ilyen apró hibákat el lehet vele takarni, de van, hogy éppen nem. :) Ilyenkor ezzel a nagyon egyszerű trükkel tudjuk javítani a problémás területeket. 


Egy kis edénybe csípjünk le egy darabot abból a színű fondantból, amellyel a tortát is burkoltuk. Nem kell sok belőle, maximum egy kanálnyi. :) Ehhez adjunk egyszerre egy fél kávéskanál vizet, keverjük el vele, és addig adagoljuk a vizet, amíg a kívánt állapotot el nem érjük. (Kis víz, keverés, kis víz, keverés, kis víz, keverés... ilyen sorrendben)



Kb. így kell kinéznie a ahogyan a fenti képen. Nem túl folyós, nem túl masszív, hanem kenhető, de nem folyós.

Ezek után fogjunk egy kis spatulát, vagy bármit, amivel szépen rá tudjuk kenni a hibákra a masszát, és szépen sorba vigyük fel a hibás területekre.






Amikor mindenhol bekentük a hibákat, akkor hagyjuk, hogy szépen megszáradjon a javítás is, és szép egyenletes felületünk legyen.



Ha megszáradt, akkor már lehet is díszíteni. :)



Erre van még egy trükk, azt majd egy következő bejegyzésben meg is osztom Veletek. ;)

Ha tetszett, akkor likeolhatsz facebookon ezen a linken: Cake Island :)

XOXO




Source

2015. május 8., péntek

Feketeerdő torta

Az egyik kedves ismerősöm megkért, hogy a Párja testvérének készítsem el a szülinapi tortáját. :) Mivel nagy játékosról beszélünk, ezért az egyik kedvenc játékának (Dota 2) a logóját kellett a tortára tenni. Az íze feketeerdő lett. Íme az eredmény:





Ehhez a tortához egy 6 tojásos kakaós piskótát sütöttem. A krémet az alábbiak szerint készítettem el.

Meggyes krém:
Hozzávalók:

800 ml meggybefőtt
2 csomag vaníliás puding
2-3 evőkanál barna cukor
fahéj
rum (rumaromával is lehet készíteni)

A meggybefőttet leszűrjük, és a levét annyi vízzel engedjük fel, hogy a teljes mennyiség 375 ml legyen. Ehhez a léhez adunk pár kanál barnacukrot, fahéjat és egy kis rumot, a pudingport és sűrűre főzzük az egészet. majd a lecsöpögtetett meggyet hozzáadjuk és elkeverjük benne, és félretesszük hűlni. 


Tejszínes krém
Hozzávalók:

600 ml tejszín
2 csomag habfixáló
2 vanília rúd kikapart magja
pálinka (ízlés szerint)
porcukor ízlés szerint (ha nem cukrozott a tejszín)

A tejszínt elkezdjük felverni, majd a pálinkán és a pudingporon kívül minden hozzávalót beleteszünk, és addig verjük, amíg kemény hab nem lesz belőle, majd az egészhez hozzáadjuk a pálinkát és a pudingport, elkeverjük és készen van a tejszínes krém is. 




Betölteni pedig úgy töltöttem be a tortát, hogy körkörösen, mint egy céltábla. Egy kör tejszínes krém, egy kör meggyes krém és így tovább. A két szintet pont ellentétesen csináltam, vagyis az alsó a tejszínessel kezdtem, majd így haladtam befelé, a felsőt pedig a meggyessel és aszerint haladva befelé, hogy amikor felvágásra kerül, akkor ilyen kis sakktábla minta jöjjön ki belőle. :)

Ha tetszett, akkor likeolhatsz facebookon ezen a linken: Cake Island :)

XOXO



2015. május 2., szombat

"Robbanó" torta

Mivel nagyon sokan néztétek a pite rácsozós segítséget, így úgy döntöttem, hogy akkor egyre több ilyen trükköt, tippet osztok meg Veletek, hátha valakinek épp egy ilyen tanács/segítség kell. :)

Ebben a bejegyzésben azt fogom leírni, hogy hogyan lehet egy "robbanó" tortát elkészíteni. Csináltam már ilyet, az egyik barátnőmnek. :) Itt megtalálod. 



Íme a titok. :)

Első lépésben a tortát körbekenjük a vajkrémmel, majd a közepére egy tetszőleges színű fondantból egy szabályos kört kivágunk, és a torta tetejére tesszük.


Ezek után kinyújtjuk a fondantot, amivel a tortát burkolni szeretnénk, és szépen rátesszük a tortára, és egyenletesen bevonjuk vele. 




Óvatosan próbáljuk a középső kört 6 egyenlő részre osztani, jelöljük meg halványan, hogy hol kell majd belevágni, majd fogjuk egy pizzavágót vagy egy kést, és óvatosan vágjuk fel a fondantot a segédvonalak mentén.



Amikor mindegyik cikket elvágtuk, akkor óvatosan "nyissuk ki" a cikkeket, és egy vattadarabbal, vagy papírral vagy éppen ami a kezünk ügyében van támasszuk meg őket alulról, hogy így ilyen formában szilárduljon meg. 



Amikor már szilárdak a kis cikkek, akkor ki lehet venni alóla a támasztékot, és voilá készen is van. :)

Ha tetszett, akkor likeolhatsz facebookon ezen a linken: Cake Island :)

XOXO




Source

2015. május 1., péntek

Stewie Griffin torta

Egy régi jó barátunk születésnapjára készítettem el ezt a tortát. Születésnapja alkalmából mindenképpen szerettem volna neki egy olyan tortát csinálni, ami formatorta és nem az az átlagos, de mégis kapcsolódik valahogyan hozzá. 
Mivel mi is nagy Family Guy rajongók vagyunk, és kedves barátunk is az, így egyből az jutott eszembe, hogy akkor valami olyan tortát kellene csinálni. Sokat gondolkoztam, hogy mégis mit vagy hogyan, aztán úgy voltam vele, hogy aki a Family Guy-t szereti, akkor az biztos, hogy kedveli Stewie Griffin karakterét (nekem személy szerint kedvencem). :) Aztán jött, hogy legyen ez. Majd Párom kitalálta, hogy legyen mellé egy kis Brian figura is, mert hát mégiscsak így kerek a dolog. :) 
A torta túrós töltelékkel volt töltve és a piskóta pedig kakaós volt. 











Ha tetszett, akkor likeolhatsz facebookon ezen a linken: Cake Island :)

XOXO